Milli Kütüphane

 

    Atatürk Kültür Merkezi bünyesinde hizmet veren Milli Kütüphane modern kütüphane binası olarak inşa edildiği için  çağdaş kütüphane  hizmetlerinin verilmesine olanak vermektedir.

  Milli Kütüphane altı bölümden oluşmaktadır.

    1-Kütüphanenin giriş katında danışma ve ödünç verme bölümünde kütüphaneye gelen kullanıcılar uzman kütüphaneciler tarafından istedikleri konulara en hızlı ve kolay bir şekilde ulaşabilmaleri için bilgilendirilirler.

    Açık raf şeklinde hizmet verildiği için kullanıcılar istedikleri konudaki eserlerin tümünü yan yana görme olanağına sahiptirler. Arzu edilirse eserler bilgisayar ortamında da taranabilirler. Kütüphanenin bu bölümünden genellikle orta öğrenim öğrencileri faydalanırlar. 80 oturma kapasitesine bulunmaktadır.

    Milli Kütüphane Araştırma Bölümü: Kütüphane binasının üst katı araştımacılara ve üniversite öğrencilerine hizmet verir. Dermesi Kıbrıs konulu ve Kıbrıslı yazarlar tarafından yazılan eserler ve Atatürk konulu eserlerden oluşur.  Açık raf sistemi ile çalışmaktadır. 60 oturma kapasitesine sahiptir.

 

     2- Çocuk  Kütüphanesi, Milli Kütüphanenin giriş katında yer almaktadır. Kullanıcıları ilköğretim çağındaki çocuklar ve bu yaş grubuna eğitim veren öğretmenlerdir. Dermesi öykü, masal, çocuk şiirleri, tiyatro eserleri, başvuru kaynakları ve eğitimlerini destekleyici yardımcı eserlerden oluşmaktadır.

   Donanımı çocukların boylarına göre ve dikkat çekici renklerdedir.Eserlerin sınıflama numaraları kullaqnmı kolaylaştırmak için çocukların yaş gruplarına göre renklendirilmiştir.

 

    3- Süreli Yayın Arşivi kütüphanenin depo katında hizmet vermektedir. Arşivde ülkemizde 1964 yılından itibaren yayınlanan tüm günlük gazeteler yer almaktadır. Aylık veya onbeş günlük olarak ciltlenip kullanıcıların hizmetine sunulmaktadır. Ülkemizde yayınlanan dergiler izlenmekte ve bu bölümde kullanıcılara sunulmaktadır. 10 kişilik oturma kapasitesine sahiptir.

   4- Görsel- İşitsel Bölüm, Milli Kütüphanenin üst katında yer alan bu bölümde görme engelliler için sesli kütüphane, CD Rom, kaset ve vidio kayıtları bulunmaktadır. Araştırmacılar bu bölümde ki bilgisayarlardan faydalanarak kütüphane dermesini tarayabilirler, internet ortamından faydalanabilirler.

   5- Teknik bölüm Kütüphanenin dermesinin  en hızlı ve en doğru şekilde kullanıcı hizmetine sunulabilmesi için  geeerekli olan teknik işlemlerin yapıldığı bölümdür. Kataloğlama ve sınıflama işlemleride bu bölümde yapılaktadır.

 

   6- Depo: Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı Yayınları ve T.C. Kültür Bakanlığı tarafından kütüphaneler ve okullara dağıtılmak üzere gönderilen eserler depoda korunmakta  ve talepler doğrultusunda dağıtımları yapılmaktadır. Yayıncılar veya kişiler tarafından bagışlarda bu depoda sınıflanıp istek ve ihtiyaçlar doğrultusunda kütüphanelere gönderilmektedir.

 

   7- Yabancı Yayınlar: İngilizce ve az sayıda Almanca eserler Milli Kütüphanenin üst katında üniversite öğrencilerine ve araştımacılara hizmet vermektedir.